...

...

Perşembe, Eylül 16, 2010

Bu Ay Neler Yapabiliriz? Sonbahar Hazırlığı


Yaz bitti hatta bayramı bile geride bıraktık. Sonbahar ayına girdiğimiz bu dönemde ev için neler yapmamız gerektiği ile ilgili kendimce bir liste hazırladım.

Gelelim yazımın 1.bölümüne;

Yeni mevsim geçişlerinde öncelikle evimin işlerini ve yapılması gerekenleri sıraya koyarım. Bu ay yapılacaklar listemde öncelikle mevsim geçişinden dolayı azalan sebzeler ve meyveler için mutfak hazırlığı, sonbahar temizliği ve bitki bakımı var.


Mutfak Hazırlığı

Yaz sonunda her evde olduğu gibi benim evimde de yeni bir telaş başlar. Mevsim geçmeden son meyvelerden reçeller, marmelatlar kaynatılır. Taze sebzelerden dondurucu için sebzeler paketlenir, turşular basılır. Bu sene çok şanlıyım ki bizim miniğin doğumu için anneannesi gelip bu hazırlıkları bizim için yapacak.




Temizlik Vakti

Sonbahar  temizliğine yavaş yavaş başlayabilirsiniz. Ben temizliğe başlamadan önce hangi odanın nasıl bir düzen gerektirdiğine ve temizlik operasyonuna ihtiyacı olduğuna bakarım. Örneğin; perde ve halılar yıkanacak mı? dolap içlerinin silinmesi gerekiyor mu gibi..Planlama işini bitirdikten sonra her gün hangi odayı temizlemem gerektiği konusunda sıraya koyarım. Bütün yaz kapı ve pencerelerin açık olduğu düşünülürse öncelikle olarak halılardan ve perdelerden başlanabilir. 


Bahçenize veya ev bitkilerinize bakım zamanı

Bahçeniz varsa; toprağı temizleyip, dökülen yaprakları süpürün, bahçenizi düzenleyin, bitkilerinize bakım yapın. Benim gibi balkonda bitkileriniz varsa yaz sıcağından yorgun düşen bitkilerinizin kışlık bakımlarını yapabilirsiniz. Bu yaz İzmir öylesine sıcaktı ki ne yazık ki bazı çiçeklerim ya hastalık geçirdi ya da kurudular. Sağ olsun eşim geride kalanları kurtarmak için  hemen topraklarını ve saksılarını değiştirdi.




Vee devamı Ekim ayında...






3 yorum:

  1. Selam,
    Evet sonbahar hazırlığı hızlanmalı çünkü özellikle sonrasında gelen hani şu geleneksel bayram temizliğini ve düzenlemesinide kapsamış olacak. Keşke hatırlatmasaydın. Yapacak çok iş var.:)

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar planlısın böyle, tebrikler. Ben aklıma eseni yapıyorum. Ama yapıyorum:) Kış hazırlıklarım hemen hemen bitti,ama daha bahçe ve bostan işlerim var, daha aralıkta bezelye ve bakla ekeceğim, toprağa gübre serpeceğim, açık verandaları toplayacağım v.s v.s:)

    YanıtlaSil
  3. Banucum; kişilik olarak planlı olmayı ve düzeni severim...
    Daha kolay çözümlüyorum işlerimi...
    Eee bahçen olduğu için benden daha fazla işin var ;)kolay gelsin sana...

    YanıtlaSil

Pembe Yastık keyfine katıldığınız için teşekkür ederim...