Bu pazar kahvaltı soframda yeralan bu pofuduk poğaçalardan şiddetle yapmanızı tavsiye diyorum.
Malzemeler:
- 1 küp yaş maya {ben kuru maya kullandım }
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 şişe soda (oda sıcaklığında)
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- Alabildiği kadar un
İç malzemesi için:
Birincisi {yuvarlak şekil verdiğim }; Haşlanmış patates soğan ile sotelenir. içerisine pul biber, karabiber ve tuz ekledim.
ikincisi ; Maydanoz ve beyaz peynir karışımı {ben lor kullandım }
Yapılışı:
1. Derin bir yoğurma kabının içine ılık sütü ve şekeri koyup yaş mayayı eritin. {kuru maya kullandığım için ılık sütün içine maya ve şekeri ilave edip kabarmasını bekledim }
2. Sıvıyağ, soda, tuz ve un koyup yoğurun, elinize yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
3. Hamurun üzerini streç filmle örtün, 50 derece ısıtılmış fırına alıp 45 dk kadar mayalandırın. Bu sürede 2-3 katı kabaracak.
4. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp açın, ortasına dilediğiniz iç malzemeyi koyup kapatın.
5. Poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsilerine dizin, tepside de tekrar kabarıncaya kadar bekletin. Yaklaşık yarım saatte kabarıyorlar. Bunu kesinlikle yapmanızı tavsiye ediyorum, daha güzel kabarıyorlar ;)
6. Poğaçalarınızın üzerine yumurta sarısı sürün, dilerseniz susam ve çörekotu serpin. Ben patateslilere haşhaş, peynirlilere susam serptim.
7. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında pişirin. Güzelce kızarınca alın, ılıdıktan sonra temiz bir mutfak beziyle sararak servise kadar bekletebilirsiniz.
Kalan poğaçaları hava almayacak şekilde saklarsanız bayatlamazlar. Benim yaptığım gibi fazlasını dondurucuya atarsanız, acıktığınızda ısıtmak için poğaçaları soğuk fırına koyup fırını 150 dereceye getirin, 15-20 dk içinde tazecik oluyorlar.
Haftasonu izmir yağmurluydu, küçük bebeğinizde varsa ve evden çıkamıyorsanız benim gibi, demlenmiş çay kokusuna karışan sıcak poğaça kokusu kadar güzel şey var mı evde olmaya dair?
Haftanız güzel geçsin!
oooff çok acıktım sanki.harika görünüyorlar sebicim.ellerine sağlık.hemen tarifi alayım:))
YanıtlaSilBen de çok seviyorum bu pofidik poğaçaları :)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım,sevgilerimle..
Ellerinize sağlık poğaçalar nefis görünüyor.Sevgiler...
YanıtlaSilmis gibi olmuş...çay ve poğaça ikilisi ...bayılırım:)
YanıtlaSilharika görünüyorlar :) ellerine sağlık
YanıtlaSilgörüntüsü pofidikliğini ele veriyor zaten ama en güzel tarafı ise bayatlamaması çünkü butür mayalı hamurlar birgün sonrasında bile tazeliğini yitirebiliyor sanırım bayatlamaması sodadan kaynaklanıyor..
YanıtlaSilellerine sağlık Sebi'ciğim..
sevgiler.